Navigationen på hemsidor är viktig

Navigation på hemsidor

Att skaffa besökare till sin hemsida är viktigt, men om man inte tar hand om dessa besökare när de landar på hemsidan så är mycket av arbetet ogjort.

En otroligt viktig del när man bygger en hemsida som många tyvärr glömmer bort eller för den delen inte är medvetna om är navigationen. Precis som när man kör bil vill man veta var man är, vart man är på väg och varifrån man kommer.

Att ha en bra och genomtänkt navigation underlättar när besökarna ska hitta på hemsidan. Det gör att besökarna känner sig mer hemma och det finns större chans att de kommer tillbaka till hemsidan om de hittar enkelt. Det får även hemsidan att kännas mer professionell och genomtänkt.

Vad är då bra navigering? Studier visar att besökare på hemsidor är stressade och helst vill slippa tänka. Ser de inte direkt att de hamnat på ett ställe där de kan få den information de söker efter så kommer de lämna hemsidan.

En väl genomtänkt navigation visar alltid besökaren var den befinner sig just nu och hur den man komma vidare - både till nästa sida och tillbaka till föregående eller till någon form av startsida. Viktiga hjälpmedel kan vara ”brödsmulor”, väl synliga menyknappar, pilar eller andra symboler som visar riktning, menyknappar som tydligt visar om de är aktiva eller om de kan aktiveras. Navigationsraden bör också vara välplacerad i synfältet.

Människor är vanemänniskor. Vi tycker om när vi kan hitta information där vi förväntar oss att det ska finnas. Därför är det viktigt att försöka hålla sig till den praxis som finns, till exempel att första menyvalet heter "hem" och leder direkt till startsidan och sista menyvalet är "kontakt". Däremellan placerar du de viktigaste menyalternativen först, ”nyheter”, ”webbshop”, ”katalog” eller vad som nu är viktigast på din hemsida, sen så jobbar du dig från vänster till höger och avslutar med det minst viktiga.

Viktigt är det att navigationen ska vara lätt att hitta, lika viktigt är det att det inte är för mycket och komplicerad navigation. Man ska inte behöva gå igenom flera olika sidor för att hitta den basala informationen. En grundregel är att man ska kunna nå vilken del av hemsidan som helst på maximalt 3 klick.

Att ta en funderare på hur navigationen ska byggas upp är extra viktigt om man har en hemsida som är tänkt att växa sig stor med många undersidor. Då kommer en bra struktur också i slutändan spara tid, då arbetet med att placera in sidor på rätt ställen redan är gjort.

Vi har för vana att alltid fundera igenom hur en besökare kommer känna när de hamnar på de landningssidor som vi utvecklar.

Om skribenten

Websoluto är den lilla personliga webbyrån som skriver alla dessa nyheter.

comments powered by Disqus